Reklama
 
Blog | Magdaléna Kohoutová

Česko ve světě

Ve světových médiích se o České republice obvykle často nepíše. A přesto se na webových stránkách magazínu Time minulý týden objevil článek ,,Top 10 Things Today’s Kids Will Never Experience“, ve kterém se na předposledním místě(mezi snědými M&M a Terminátorem Arnoldem Schwarzeneggerem)  vyjímá předchůdce současné republiky, Československo. 

To, že se o Česku (a Slovensku) píše v zahraničních médiích, je o to více překvapivé vzhledem k tomu, že pozornost na nás není upírána díky politickým událostem, jakými byly například volby, pád vlády během pedsednctví EU či soukromé výroky prezidenta republiky. ,,Československo“ se brzy může stát pojmem nepředstavitelným i pro děti z Česka a Slovenska, natož pro ty ze ,,světa“. I proto je milé, že ho redaktoři časopisu Time zařadili mezi takové hvězdy, jakými byly pevná linka, walkman nebo papírové knihy (i když se zajisté dá polemizovat o tom, jestli všechny tyto věci budou budoucím generacím neznámé).

8 vět není mnoho a ani vypovídací hodnota článkečku není značná, i přesto ale souhlasím se závěrem autora. Pro většinu budoucích turistů nejspíše opravdu zbudou z Československa pouze Praha jakožto ,,cool“ město na výlet, dobré levné pivo a knihy Milana Kundery, dopřávající čtenáři pocit dosažení intelektuálních výšin. Pro minulé generace ale Československo vynikalo ze zcela jiných důvodů. Pro spousty lidí bylo (často idealizovaným) symbolem boje za lidská práva, bylo jedinečné ,,sametovým“ rozpadem totalitního komunistického režimu stejně tak jako rozdělením demokratického státu bez jediného výstřelu (počin do dnes ve světě unikátní). A znalost těchto momentů z našich dějin se postupně vytrácí.

Reklama

Na druhou stranu, obraz státu ve světě nikdy netvoří pouze politická reprezentace. Vždy záleží i na jednotlivcích (viz disent nebo protinacistický odboj, nejjasnější příklady z moderních českých dějin). I proto nejsou na místě obavy o osud československého odkazu. Češi mají stále co nabídnout. Záleží pouze na nás samotných, zdali toho využijeme.